Räkna kort

Att spela poker eller liknade kortspel med autism anses vara lite av en barnlek. Att kunna räkna kort och att kunna memorera alla kort sägs vara en av de stora fördelarna med diagnosen. Men är det verkligen så, personer med autism är bättre på att minnas saker och kan räkna kort, eller är detta en seglivad myt?

Vanligt i filmer

Ända sedan filmen Rain Mhungover kortan med Tom Cruise och Dustin Hoffman i huvudrollerna, har man (felaktigt) trott att personer med autism eller Aspergers har supernaturliga talanger när det kommer till kortspel och casino, att memorera saker och att vara bra på matte. Visst kan det vara så, att om personen har ett brinnande intresse för just dessa ämnen så kan de bli bra på just ämnet i fråga. Det finns dock inget samband med dessa talanger diagnosen i sig .

Talanger och svårigheter

Det enda som talar för att en person med autism skulle vara bättre på att just räkna kort, är att de tycker om rutiner, mönster och sammanhang. Därför kan de snabbare snappa upp ett visst mönster i hur korten faller ut, eller se sammanhanget på ett annat sätt. Däremot har personer med autism svårare att uttrycka sig, så att faktiskt sätta sig vid ett poker bord skulle kunna vara en för hög tröskel.

Träna ditt minne

Faktum är att vem som helst kan bli duktig på att räkna kort, om man nu vill det. Det gäller i första hand att träna sitt egna minne. Det finns olika knep man kan ta till för att komma ihåg saker, kanske fokuserar man på färgen, symbolerna eller siffrorna för att minnas följden på korten. Blir man ertappad med att räkna kort dock, kan det bli dryga böter eller i värsta fall fängelse, så kanske är det bäst att lämna detta till filmernas värld.