Schizofreni är en psykisk sjukdom som ofta innebär allvarliga sjukdomstillstånd för den drabbade, så som återkommande psykoser. Den sjuke kan få vanföreställningar, hallucinationer och en förändrad uppfattning av verkligheten. Orsaken till sjukdomen är fortfarande inte klarlagd. Ärftlighet är en framträdande riskfaktor, men även traumatiska händelser i livet kan utlösa sjukdomen.
Vilka symtom uppträder vid schizofreni?
Vilka är de vanligaste symptomen vid schizofreni? Det är svårt att ställa en diagnos vid schizofreni eftersom symptomen kan vara individuella, men vanliga symptom är att man inte känner igen sig själv, att man blir mer asocial och drar sig undan från familj och vänner samt att man får en förändrad uppfattning av verkligheten. Man kan höra röster och tycka att rösterna befaller en att utföra vissa handlingar. Vanligt är att de första sjukdomstecknen börjar uppträda i åldrarna 18-35 år.
Finns det effektiv behandling vid schizofreni?
Idag räknar man med att cirka 35 000 svenskar lever med schizofreni som diagnos. Det finns ännu inget botemedel mot schizofreni, men med bra vård och behandling kan man underlätta för den sjuke. Ju tidigare vården kan sättas in desto mer ökar möjligheterna till ett normalt liv. En annan viktig förutsättning är ett gott och förtroendefullt samarbete mellan sjukvården, patienten och de anhöriga, som också blir påverkade av sjukdomen.
Tidig behandling hjälper patienten
Schizofreni är en psykossjukdom som är ärftlig och som ofta är så pass allvarlig att den sjuke är förhindrad att arbeta eller ha ett normalt liv om behandling inte sätts in. Sjukdomen uppträder i form av psykoser med inslag av vanföreställningar och hallucinationer som gör att den sjuke kan tycka sig höra röster. Cirka 35 000 svenskar har diagnosen schizofreni.